Društvo slovenskih sodnikov InLine hokeja

I. POGLAVJE – IGRIŠČE


Pravilo 101 IGRIŠČE

 1. In-line hokej se igra na leseni, cementni, asfaltni ali plastični površini, ki se imenuje igrišče.
 2. Igrišče je lahko zunanje, delno pokrito ali notranje.

 

Pravilo 102 MERE IGRIŠČA

 1. Če je le mogoče, naj bi bile mere igrišča 58 m v dolžino in 30 m v širino. Minimalne mere igrišča so 40 m v dolžino in 20 m v širino. Za prvenstva (tekme), ki jih organizira IIHF morajo biti mere igrišča: dolžina 58-61 m in širina 27-30 m. Priporočljivo je, da so koti enotno zaokroženi v krožni lok s polmerom minimalno 7m in maksimalno 8.5m.
 2. Igrišče mora biti ograjeno s stalno ali začasno (mobilno) ograjo, imenovano »ograda«, ki ne sme biti nižja od 20cm in ne višja od 1.22m merjeno od igralne površine. Idealna višina ograde je 1.08m. Priporočljivo je, da je spodnja odbojna plošča na ogradi rumene ali svetle barve.
  Ograda mora biti izdelana tako, da je površina proti igralni površini gladka, brez zaprek ali kakšne stvari, ki bi lahko povzročila poškodbo igralcev. Vsa vrata, ki omogočajo vstop na igralno površino, se morajo odpirati stran od igralne površine. Zelo je priporočljivo, da je celotno igrišče, vključno z igralci in klopmi, zaščiteno z zaščitnim steklom ali ostalimi varnostnimi zasloni, narejenimi za ločitev igralcev od gledalcev. Vsa zaščitna stekla, mreže in okvirji, ki jih drže, morajo biti nameščeni na zunanji strani ograde igralne površine.

 

Pravilo 103 VRATA IN MREŽICE

 1. Okvir vrat mora biti narejen iz kovine ali drugega predpisanega materiala. Vratnici morata biti postavljeni navpično do višine 1.22 m od igralne površine, razdalja med njima pa mora biti 1.83 m, merjeno z notranje strani vratnic. Prečka, iz enakega materiala kot vratnici, je položena na vrhova obeh vratnic.
  Vratnici in prečka naj bodo obarvani rdeče, vse zunanje površine pa naj bodo belo obarvane.
 2. Na vsak okvir vrat naj bo pritrjena dovolj močna mrežica, da zaustavi strel ploščice ali žogice.
 3. Med 3.50 m in 4.50 m oddaljenosti od vsakega konca igrišča in na sredini 5 cm široke rdeče črte (črta vrat), potegnjene v celoti po igralni površini preko cele širine in vertikalno po ogradi ob straneh, morajo biti postavljena vrata. Vrata morajo biti postavljena točno na sredini te črte na način, da se ne premikajo. Igra se mora takoj ustaviti, ko so vrata premaknjena iz normalne pozicije.

 

Pravilo 104 PROSTOR VRAT IN VRATARJEV PREDNOSTNI PROSTOR

 1. Pred vsakimi vrati je z 5 cm široko rdečo črto označen »prostor vrat«. Prostor vrat se nariše tako: Polkrog s polmerom 180 cm vključno s petcentimetrsko črto se nariše tako, da se sredina črte vrat uporabi kot središčna točka. Dodatna »L« oblikovana oznaka, dolga 15 cm na obe strani merjeno od sprednjega vogala in široka 5 cm, je narisana na igralni površini. »L« oznaka je narisana tako, da je notranji rob »L« oznake 1.22 m oddaljen od črte vrat, zunanji vogal pa se dotika polkrožne črte prostora vrat.
 2. Prostor vrat je celoten prostor nad začrtano površino na igralni površini (vključno s črto vrat), do višine 1.27 m gornjega dela okvirja vrat.
 3. Vratarjev »PREDNOSTNI PROSTOR« je prostor, ki je omejen z namišljeno črto med obema točkama za izvajanje začetnih metov v krajnjih delih igrišča in črtama, ki od koncev te črte pravokotno vodita do ograde za vrati.

 

Pravilo 105 RAZDELITEV IGRIŠČA

 1. Igralna površina mora biti razdeljena na dve polovici s »SREDINSKO RDEČO ČRTO« široko 30 cm, po vsej širini igrišča in označeno tudi navpično po straneh ograje.
 2. Sredinska rdeča črta spada v tisti del igrišča, kjer se nahaja ploščica ali žogica.
 3. Polovica igrišča, na katerem so vrata, se imenuje »OBRAMBNI PROSTOR« za moštvo, ki brani vrata. Nasprotna polovica nasproti branjenih vrat se imenuje »NAPADALNI PROSTOR«.

 

Pravilo 106 TOČKA IN KROG V SREDINI IGRIŠČA

 1. Točno v sredini igrišča se nariše modro točko s premerom 30 cm. Okrog te točke je z rdečo 5 cm široko črto narisan krog s polmerom 4.50 m. Na obeh straneh kroga morata biti narisani dve 60 cm dolgi in 5 cm široki črti. Razdalja med njima pa je 1.20 m.
   

 

Pravilo 107 POSEBNE TOČKE ZA IZVAJANJE ZAČETNIH METOV IN KROGI

 1. Štiri rdeče točke s premerom 60 cm morajo biti označene na igralni površini in sicer v namišljeni liniji od vsake točke za izvajanje začetnih metov v krajnih delih igrišča pa do sredinske rdeče črte. Razdalja od točk je 9.90 m. Na sredini točk je narisana 40 cm široka rdeča črta.

 

Pravilo 108 TOČKE IN KROGI ZA IZVAJANJE ZAČETNIH METOV V KRAJNIH DELIH IGRIŠČA

 1. Na obeh koncih igrišča na obeh straneh vrat so z rdečo barvo zarisane točke za izvajanje začetnih metov, obkrožene s krogi.Točke so premera 60 cm, na sredini pa poteka 40 cm široka rdeča črta. Okrog točke kot centra je označen rdeč krog s 5 cm široko črto in sicer s polmerom 4.50 m. Na obeh straneh krogov morajo biti narisani dve črti dolžine 60 cm in širine 5 cm. Oddaljenost med njima je 1.20 m.
 2. Točke za izvajanje začetnih metov v krajnih delih igrišča naj bodo enako oddaljene od stranskih ograd in hkrati 6.10 m od črte vrat. Priporočljivo je, da je oddaljenost med dvema točkama za izvajanje začetnih metov v krajnem delu 13.50 m.

 

Pravilo 109 KLOPI ZA IGRALCE

 1. Vsako igrišče mora biti opremljeno s sedeži ali klopmi za igralce obeh moštev. Namestitev klopi in vrat mora biti enaka za obe moštvi. Takih sedežev ali klopi mora biti vsaj za 10 ljudi vsakega moštva, nameščenih vzdolžno tik ob igralni površini čim bližje sredini igrišča. Vsa vrata se morajo odpirati stran od igralne površine.
 2. Prostor na klopi za igralce lahko razen igralcev v opremi zasedejo tudi uradni spremljevalci, katerih pa ne sme biti več kot 4 pri vsaki ekipi.
 3. Trenerji, direktorji in fizioterapevti med tekmo ne smejo zasedati klopi za igralce.

 

Pravilo 110 KLOPI ZA KAZNI

 1. Vsako igrišče mora biti opremljeno s klopmi ali sedeži, ki se imenujejo »klopi za kazni«. Namenjene so za kaznovane igralce, časomerilca in uradnega zapisnikarja. Klopi za kazni morajo biti ločene od klopi za igralce, najbolj idealno na nasprotni strani.
 2. Polkrog s polmerom 3 m, imenovan »sodnikov prostor« mora biti označen na igralni površini s 5 cm široko črto, tik pred kazensko-časomerilnimi sedeži.

 

Pravilo 111 SIGNALNE NAPRAVE IN URE

 1. Vsako igrišče mora biti opremljeno s kakšno električno uro, da se lahko informira gledalce, igralce in vse udeležence o časovnih elementih ob vsakem trenutku tekme, vključno s časom, ki še preostane do konca tekme.
 2. Ure morajo kazati, koliko časa je še do zaključka in koliko je še kazni za kaznovane igralce.
 3. Vsako igrišče mora biti opremljeno s sireno ali neko drugo zvočno napravo, ki označuje konec igralnega časa.
 4. Električne luči ali podobne naprave morajo biti nastanjene za vrati in sicer v uporabo sodniku za vrati. Rdeča luč ali drug signal pomeni, da je zadetek dosežen.
   

 Prijava za člane:    Uporabniško ime: Geslo:
Ste pozabili geslo?
© 2022, DSSILH :: :: vse pravice pridržane :: zemljevid strani :: oblikovanje in izdelava spletnih strani SINUS IKS d.o.o.